RK Wageningen

Misdienaarsuitje Duiven 2016

Zondag 28 augustus was het weer tijd voor het jaarlijkse misdienaarsuitje naar Duiven. Al tientallen jaren ondersteunen de misdienaars van Wageningen de processie in Duiven.

Deze processie in Duiven schijnt al sinds halverwege de 18de eeuw (1700 – 1800) te worden gehouden. De processie in Duiven is een zogenaamde sacramentsprocessie. Dit betekent dat het Allerheiligst in een monstrans tijdens de processie wordt gedragen. De bisschop (of hulpbisschop) loopt met de monstrans onder het baldakijn. In Duiven zijn er 4 rustaltaren waar wordt gebeden, gezongen en gelezen uit de bijbel. De vier rustaltaren staan voor de 4 seizoenen. Tijdens de processie danken we God voor de oogst.

Met 9 misdienaars en 3 begeleiders vertrokken we om 10 uur vanuit Wageningen naar Duiven. Daar aangekomen werden we welkom geheten en konden ons omkleden. Met de togen was het een beetje passen en meten. Maar met een singel (koord om de middel) kan elke te grote toog passend gemaakt worden. Dit resulteerde hier en daar in echte pofjurken! De houten kruisjes, die we tegenwoordig ook weer dragen bij de vieringen in Wageningen, maakten de kleding compleet.

Aan het begin van de processie krijgen we te horen op welke plaatsen we moeten staan en wat we moeten dragen. Twee misdienaars lopen met een kaars helemaal voorop naast het kruis. De andere 7 misdienaars staan in het midden van de processie net voor het wierrook en het baldakijn. Vier misdienaars dragen elk een banier. De drie andere misdienaars trekken een karretje met Maria. Tijdens de processie wisselen deze 7 misdienaars (afhankelijk van vermoeide armen) met elkaar.

Naast de misdienaars zijn er nog wel ruim 150 anderen die meelopen. Denk hierbij aan de geestelijken, plaatselijke harmonie, schutterij, vaandeldragers, bruidjes (kinderen die bloemenblaadjes strooien), burgemeester en nog meer.

De processie zelf duurt ongeveer een uur. Het grootste deel van de route is in de schaduw van de bomen. Dat komt goed uit met temperaturen van tussen de 25 en 30 graden en het dragen van de togen. Tijdens de processie zijn er veel gebed- en rustmomenten en is er gelegenheid om water te drinken. Ook kunnen op dit moment de uitgewaaide kaarsen opnieuw worden aangestoken. De processie eindigde in de kerk waar met gezang, gebed, zegening en dankwoorden dit plechtige deel wordt afgesloten.

Ondertussen is het bijna half 2 en de hoogste tijd om wat te eten. Onder veel gezelligheid worden de broodjes, krentenbollen, melk en fruit opgegeten. Tegelijkertijd worden er al afspraken gemaakt (en opgeschept) over de botsautootjes. Onderdeel van het uitje is namelijk een bezoek aan de kermis. De kermis in Duiven wordt officieel geopend na de processie. Van de parochie van Duiven kregen we dit jaar een hele stapel muntjes voor de botsautootjes en ook nog een kleine bijdrage per misdienaar om naar eigen voorkeur te besteden op de kermis.

We hebben geruime tijd doorgebracht op de kermis. Eerst heel veel ritjes in de botsautootjes. Daarna een rondje gelopen om te kijken welke andere attracties we wilden doen. Dit werd uiteindelijk niet de schiettent maar voor een vijftal het avonturenhuis. Eén misdienaar wilde graag nog haar acrobatiekkunsten op de trampoline laten zien. We hebben haar zowel voor- als achterover meerdere salto’s zien maken. Nadat ook de laatste muntjes op waren zijn we terug naar de auto’s gegaan en weer naar Wageningen gereden.

Aangekomen bij onze eigen kerk was iedereen het er over eens dat het een geslaagde dag was. Na iedereen bedankt te hebben gingen we weer huiswaarts. Eerst zijn nog de togen, kruisjes en singels opgeborgen in de sacristie en klaar voor volgend jaar. En…. wij hebben daar nu al zin in!

 

Voor alle foto's zie hier: http://rkwageningen.nl/foto-s/misdienaars-uitje-duiven-2016

 

Enkele reacties van de misdienaars op het uitje

Laura:
Het was dit jaar net als alle andere jaren natuurlijk weer heel leuk en gezellig.
Het was heel mooi dat we dit jaar met een grote groep van 9 waren, er waren er een paar voor de eerste keer mee en het was heel leuk om ze te helpen.
We hadden ook nog heel mooi weer dus was het helemaal compleet.
De kermis was ook super leuk en gezellig met zijn allen.

Anouk:
Het was een erg leuke, mooie, gezellige en interessante dag.
We hadden veel geluk met het mooie weer, daardoor konden we de grote ronde lopen.
En het was ook erg leuk dat we met een groep van  9 misdienaars waren.
Natuurlijk hebben we ook er genoten van de kermis.

 

 

Secretariaat

Bergstraat 17
6701 AB Wageningen
0317 - 747111
Email 

 

Bereikbaarheid
Ma t/m vr van 10:00 – 12:00
In spoedgevallen:
06 - 16 77 77 05 (24 uur /7 d)

ICC (English)

Parochieblad

Copyright © 2022 RK Wageningen. Alle rechten voorbehouden.